Acest site folosește cookie. Continuarea navigarii reprezinta acceptul dumneavoastra.
Astrograma.pro
2016-11-20 23:16:49
Autor: prof.univ.dr. Constantin MILICĂ Este inflamatia mucoasei care captuseste cavitatile oasel

Sinuzita

Sinuzita

Tratamentele fitoterapeutice

Se fac, in majoritate, pe cale externa prin:

Apiterapia recomanda:

  • solutie de propolis 5% in alcool din care se pun cate 5 picaturi in fiecare nara de 3 ori pe zi;
  • mestecarea unei bucati de fagure cu miere (15 minute pe zi) si consumul zilnic a 2 lingurite cu capaceala de fagure, timp de 3 zile consecutiv.  

Regimul alimentar

Recomanda cel putin 2-3 zile repaus alimentar absolut, numai cu lichide sub forma de sucuri si ceaiuri antiinflamatoare, cu musetel si cimbrisor, avand rolul de a pastra umeda mucoasa nazala.

In continuare se administreaza o alimentatie usoara, bogata in legume si fructe cu vitamina C si saruri minerale (suc de lamaie diluat cu apa calduta luat dimineata inainte de masa, suc de orz verde, spanac, varza alba, ridichi negre, caise, boabe de ienupar, germeni de cereale, lapte si produse lactate (iaurt, branzeturi). Este indicat hreanul ras si amestecat cu putin suc de lamaie (cate o lingurita de 2 ori pe zi, dimineata si seara, dupa care nu se mai consuma nimic timp de 30 minute).

Se impun restrictii la grasimi animale si carnuri, cartofi, paine alba, dulceturi, condimente iuti si otet.

Regimul de viata

Impune un repaus odihnitor la pat, intr-o camera curata (fara praf), cu aer umidificat si bine incalzita (la temperatura de circa 20ºC) in care nu se fumeaza (desigur eliminarea definitiva a fumatului de catre pacient). Se interzice pastrarea in camera a florilor puternic mirositoare si a animalelor de casa.

Pe zona sinusurilor se pun comprese cu apa calda, cataplasme cu ceapa taiata marunt, sare sau malai, bai calde de sezut (2 pe saptamana) si bai alternative (calde-reci) de picioare. Pe sinusuri se pot pune saculeti plini cu nisip fierbinte, care vor fi schimbati dupa ce se racesc.

Tratamentul balneoclimateric
In cazul sinuzitelor cronice se fac inhalatii sau se beau ape sulfuroase din statiunile Govora, Calimanesti, Caciulata, Herculane, Nicolina-Iasi, Strunga, Slanic-Moldova, Mangalia. Este eficient si namolul de Techirghiol, aplicat pe sinusuri, in 10-12 sedinte pe durata de 10-15 minute.

sursa articol: farmacia-verde.ro 



Opinii


Spune-ţi opinia

Autentifică-te sau Înregistrează un cont nou pentru a putea scie o opinie

Autor: prof.univ.dr. Constantin MILICĂ

Este inflamatia mucoasei care captuseste cavitatile oaselor fetei (maxilar, frontal, etmoid) si de la baza craniului (sferoid).

Apare frecvent pe o rinita banala a mucoasei nazale dupa instalarea unei infectii cu microbi, inspirati pe nas, proveniti de la persoane deja bolnave, prin tuse, stranut, vorbire si sarut. De asemenea poate fi o complicatie a gripei, a guturaiului, a rujeolei si a scarlatinei.

Boala se manifesta prin scurgeri nazale, stranuturi, febra, dureri frontale, de ochi si sub pometii obrajilor, congestii nazale, astuparea nasului cu secretii mucoase sau purulente, tumefactia pleoapelor superioare si stare generala proasta.

Dupa infectarea sinusurilor sunt posibile reactii negative, mai ales la persoane cu diferite tipuri de alergii la care organismul elibereaza cantitati sporite de histamine.

Sinuzita poate fi acuta sau cronicizata, purulenta sau nepurulenta. In forma acuta, durerile sunt suborbitale, cu iradieri in molarii superiori (sinuzita maxilara), frontale, cu iradieri in tample (sinuzita frontala) si dureri la ceafa (sinuzita sferoidala).


Vizualizari: 22978